オープンイノベーション推進機構・設備共用推進領域・機器分析センターについて

概要

オープンイノベーション推進機構・設備共用推進領域・機器分析センターの概要
 九州工業大学オープンイノベーション推進機構・設備共用推進領域・機器分析センターは、令和2年4月に、旧機器分析センター(平成5年4月設置)から、組織改正されました。各種の高性能大型分析機器を共同利用することにより研究及び教育上の利便を図るとともに、分析技術の研究、開発を行なう目的のもとに、設置されています。
 センターのそれぞれの機器は以下の6部門に分かれています。

1) 原子・分子構造解析部門
2) 表面解析及び界面分析部門
3) 構造解析部門
4) 元素分析部門
5) 生体機能解析部門
6) 試料作製・データ処理部門

センターの管理運営等に関する審議は,九州工業大学研究戦略企画会議において行われます。

Overview of KITCIA
Center for Instrumental Analysis, Kyushu Institute of Technology (kitcia) was established in April, 1993, to encourage education and research in the fields of fundamental and applied science by making available high-performance instruments for chemical and physical analyses.
The kitcia building was constructed on the Tobata campus in March 1997.
“kitcia” makes every effort to promote joint utilization of the scientific instruments installed here by researchers on and off campus.
Specially, “kitcia” contributes to technical education through training in equipment operation and introducing modern instrumental analysis techniques. “kitcia” consists of six sections:

1) Structural Analysis
2) Structural Analysis of Atoms and Molecules
3) Biological Function Analysis
4) Surface and Interface Analysis
5) Element Analysis
6) Sample Preparation and Data Analysis

In addition, The Center assists in constructing data bases of latest physicochemical information and in developing new analysis techniques.
“kitcia” newly evolved in April 2020 as a Center for Instrumental Analysis of Equipment Sharing Sector in Organization for Promotion of Open Innovation.

オープンイノベーション推進機構・設備共用推進領域・機器分析センター長挨拶

オープンイノベーション推進機構・設備共用推進領域・機器分析センター長 中村 和之

<※ 建設中>

建物紹介